Monstrum » Forum
  Witamy na oficjalnym forum      FAQ      Szukaj      Użytkownicy     
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  
Quo Vadis

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Monstrum » Forum » Płyty
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marcos

PostWysłany: Nie Lut 28, 2010 1:37 pm    Temat postu: Quo Vadis Odpowiedz z cytatem

Najbardziej znana i najdłużej przebywająca w undergroundzie polska kapela Death/Thrash/Progressive Metal (za Encyclopaedia Metallum) ze Szczecina ostatnimi czasy poczyniła dość odważne ruchy.
Pod koniec zeszłego roku udostępniła nieodpłatnie na swojej stronie internetowej do zassania zapis koncertu z okazji 20-lecia. Materiał można pobierać w dwóch wersjach - obrazu ISO do wypalenia na płytce dvd oraz div'x. Oprócz koncertu znalazł się tam także dość obszerny wywiad z obecnymi i byłymi członkami zespołu.
Pod koniec zeszłego tygodnia Quo Vadis umieścił na stronie dwa swoje albumy do swobodnego pobrania. Stwarza to możliwość uzupełnienia własnej kolekcji albumów tego zespołu o dość dobrej jakości MP3 (320 kb/s), a dla nowicjuszy zapoznanie się z twórczością zespołu. Szczerze polecam, bo Quo Vadis wart jest poznania.
Póki co na stronie znajdują się albumy Król oraz Po... . Oczywiście każdy chętny może przelać zespołowi jakąś kwotę na podany na stronie numer konta.
Osobiście polecam zakup ostatniego albumu zespołu (Babel), jest to powrót do starego, mocnego Quo Vadis. Na płycie Król słychać trochę więcej elektroniki. Album Po... jest wg mnie ciekawszy, chociaż na te najbardziej łakome krążki (Test Draizea, Politics, Quo Vadis) trzeba jeszcze chwil spokojnych parę poczekać.
Poza tym zespół jest po nagraniu nowego albumu, szuka wydawcy.

Zatem wszystkich ciekawych dokonań Szczecinian odsyłam na stronę www.quovadis.metal.pl .
Y

PostWysłany: Pon Mar 01, 2010 6:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fajne podejście do tematu jeśli chodzi o DVD, gdyby na stronie pojawiły się do pobrania demówki byłbym bardzo zadowolony i przelałbym chłopakom jakieś złocisze na browarek :o)

Mój pierwszy kontakt z Quo Vadis to taśma "Monofobia", kasetę z anglojęzyczną wersją pierwszej płyty chyba ciągle mam (tyle, że na starym mieszkaniu) a i plakietka-samoróbka by się znalazła wśród zabytków.

To był kiedyś bardzo ważny zespół, integralna część sceny undergroundowej mimo nieco odmiennej muzyki. Potem działali juz bardziej w ramach nazwijmy to oficjalnej sceny rockowej, więc ta etykietka którą Zacytowałeś na początku to raczej marketing niż fakty, muzycznie także odeszli od wczesnego stylu i dosyć dawno straciłem Quo Vadis z oczu.
Cóż, sentyment pozostał ale wszedłem na stronę z nadzieją znalezienia szczegółowo opisanego pierwszego okresu działalności kapeli. Niestety, poza wspomnieniem byłych członków tamte czasy potraktowane są zupełnie z buta, szkoda.
Marcos

PostWysłany: Wto Mar 02, 2010 8:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trochę bym się sprzeczał co do wyjścia QV z podziemia. Nigdy nie byli tak znani jak inne zespoły, a to, że wydali jedną płytę pod skrzydłami Conquer, znaleźli się na ścieżce do filmu Lindy i pojawili kilka razy w TV nie jest dla mnie wyjściem z undergroundu. Chyba, że z warszawskiego metra Razz
A tak całkiem na poważnie to etykietka z początku mojego poprzedniego posta jest wypadkową wiedzy mojej i tego co daje się zaobserwować w szeroko pojętych 'mediach' :-]
Dla mnie wyjście z podziemia kojarzy się z podpisaniem jakiegoś kontraktu oraz graniem koncertów w więcej niż dwóch województwach (dość regularnie). A tego, wg mnie, Quo Vadisowi nie udało się jeszcze osiągnąć mimo 20 lat na rynku.
Zapytasz jakie zatem zespoły wg mnie dokonały takiego wyjścia? Wg mnie można za przykład dać Hate, Lost Soul i jeszcze kilka innych.
Y

PostWysłany: Wto Mar 02, 2010 3:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiesz, to, że komuś nie udało się zostać gwiazdą rocka na miarę grupy Virgin ;o) nie oznacza że trwał on z wyboru i przekonania 20 lat w podziemiu.

No raczej nie miałem na myśli kontraktu z Conquer (to akurat undergroundowa wytwórnia, ale myslę, że dla Barona za frajer płyt nie nagrywali, nawet jeśli nie skasowali od niego tyle co np. T. Love za "Kinga") ani czasów obecnych, bo dziś faktycznie są na uboczu a owe "szeroko pojęte media" o kimś takim w ogóle nie wiedzą.

Ale co do tych koncertów w dwóch województwach to grubo Przesadziłeś - w "okresie świetności" zaliczali chłopaki największe festiwale (metalmania, Jarocin, potem przystanki Woodstock- nie w roli otwieraczy), dostawali rozmaite "złote bączki", grało ich radio, czasem i na ekranie się pojawiali obok czołówki polskiej sceny rockowej kręcącej się wówczas mniej lub bardziej wokół Owsiaka.
Potem oczywiście to wszystko zdechło, Proletaryaty, Kobranocki, Quo Vadisy, Houki i inne Golden Lify przestały być cool a inni by zostać na topie zaczeli wyspiewywać czego to w staniku Baśka nie miała zanim uciekła do windy...

Były partyzanckie początki (kserowane wkładki i wywiady do metalowych fanzinów), potem kilka lat tłustych ( zaistnienie na rynku oficjalnym, regularne intensywne koncertowanie w całej Polsce - szkoda że nie ma na stronie spisu sztuk jakie dali) a z końcem lat 90-tych nastała posucha która trwa do dziś.
Z pewnością ani Lost Soul ani Hate nigdy nie były równie popularne co Quo Vadis w czasach "Politics" czy "Testu..." a i nie sądzę by kiedykolwiek zainteresował się nimi mainstream, no chyba że Grecki poderwie Górniaczkę a Adam zbałamuci Rodowicz. Fryderyki wówczas gwarantowane.
Trudno porównywać Quo Vadis do kapel typu Lost Soul, bardziej przypominało to wówczas działalność np. Acid Drinkers (tylko stopień niżej w hierarchii populaności), ten sam rynek, ten sam krąg odbiorców z pogranicza rockowo-metalowego. Nazwałbyś Acid Drinkers zespołem undergroundowym? :o)

Tak to widzę, przy czym to żadna ujma dla nich, że kiedyś byli popularni.
Marcos

PostWysłany: Wto Mar 02, 2010 7:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hm... Akurat porównań do Acidów chciałem uniknąć. Szczególnie dlatego, że ich do undergroundu nie da się wg mnie przypiąć... Pierwsze płyty - MMP kupował licencje z zachodu na ich wydanie (o czym wspominają Litza i Titus w niedawno zamieszczonym na onecie wywiadzie). Rzeczywiście - masz sporo racji, kapele zaczynały niemalże równolegle, miały podobne rzesze fanów... Ale Acid zostało gdzieś na tej fali wznoszącej, miało epizody z Universal czy Sony, a Quo Vadis gdzieś tam zniknęło po drodze... Pamiętam powtórny boom na Acidów (być może tylko w Lublinie był tak mocny) w okolicach płyty High Proof Cosmic Milk. Ileż to młodych wyznawców nosiło wówczas naszywki acidów, jarało się ich muzą... QV wg mnie pozostawał zespołem znanym jedynie przez nielicznych (mimo popularności w czasach wydania pierwszych, powiedzmy, czterech płyt). Potem nikt o nich nie pamiętał. Dzisiaj nie są praktycznie znani, przynajmniej takie odnoszę wrażenie po rozmowach z młodszymi, ale też niektórymi starszymi wyznawcami :-]
Jeżeli chodzi o przystanki i inne imprezy firmowane przez Owsiaka, to coś mi się zdaje, że chłopcy po prostu dobrze się znali i dlatego byli tam obecni.
Pamiętam bodajże zeszłoroczne informacje na temat pojawienia się Turbo na przystanku. Jurek ponoć obiecywał, obiecywał i lipa wyszła. Cóż, powiem szczerze, że jakiejś wielkie wagi do tych imprez nie przywiązuję.
Z drugiej strony mają na myśli underground nie mam przed oczami koniecznie wizji kserowanych okładek itd. Chodzi mi raczej o pewną niszowość. Chociaż to też nie to. Bo niszowym zespołem jest wg mnie np Monstrum, na którego forum siedzimy, a Quo Vadis kojarzy mi się właśnie z undergroundem. I być może w twojej ocenie jest sporo racji, ale po prostu ten zespół kojarzy mi się z undergroundem bardziej niż jakikolwiek inny zespół metalowy. Może przez tę niszowość, może przez to, że ktoś kiedyś coś słyszał do ojca/wujka/brata o nich, a teraz mało kto wie, że nadal istnieją, coś nagrywają...

A tak zupełnie poza tematem to fajnie, że można sobie tu podyskutować na ten temat :-] Z kulturą i jeszcze się czegoś mogę dowiedzieć przy okazji :-]
Y

PostWysłany: Wto Mar 02, 2010 9:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tym odkupowaniem licencji na pierwsze płyty Acid to było tak, że ten sam MMP, czyli konkretnie Dziuba jechał na targi i najpierw szukał tych zachodnich wydawców, żeby od niego te płyty "kupili" i wydali :o)

Nie było tak, że ktos tam na Wyspach wypatrzył Acid i zauroczony podpisał z nimi kontrakt, brzmi ładnie, ale bardziej prawdziwa jest raczej wersja, że Dziuba dogadał się akurat w tym przypadku z Under One Flag i opchnął im co miał w jednej pace, na wagę. I tak prawie równolegle w tej samej firmie ukazały się Turbo, Wolf Spider, Acid i Dragon, nieco później Creation Of Death. Przypadek? :o)

Problemu z zakupieniem praw do wydania kaset raczej nie miał, bo w tamtym czasie był monopolistą, jesli ktoś nnie odstąpił praw MMP to jego płyty wydawali w Polsce piraci :o) Aż do pojawienia się Morbid Noizz, Loud Out itp. które coś tam uszczknęły z tortu, a śmiertelny cios możnowładcy z brodą zadał Mystic Prod pozbawiając go co ważniejszych wytwórni i wykopując praktycznie z rynku licencyjnych kaset.

I wydaje mi się, mogę się mylić, ale wydaje mi się, że jednak przed tymi "zachodnimi" licencjami MMP w Polsce ukazały się kasety i winyle wydane przez Polton. Swoją drogą pan Dziuba miał prywatny interes w szukaniu wydawców dla kapel ze swjej stajni - dopisywał się chłopina jako współautor i kasował wypłaty z ZAIKSu :o) Łatwo sprawdzić na starych wydawnictwach - wszędzie coś "tworzył", tak wszechstronnie utalentowany był.

Wracając do Quo Vadis - no, też napisałem, że byli schodek niżej w porównaniu do Acidów, ale chodziło mi o rynek na którym działali, formę prowadzenia działalności kapeli, byli "z tej samej bajki", takie miałem najbliższe skojarzenie. Zwłaszcza, że obydwa bandy (mimo tych licencji) zaistniały wyłącznie w kraju.

Hmm, te dzisiejsze wystepy na Przystanku z pewnością są owocem znajmości z tamtych czasów, ale myslę, że obecność na pierwszych edycjach była jednak "zapracowana". Podobnie Metalmania - owszem, po wpłaceniu przez wydawcę jakiejś sumki można było umieścić w programie "swoją" kapelę, pewno i za Quo Vadis ktoś wpłacił bo bez tego mimo popularności by się tam nie dostali, ale powtórzę się - nie grywali jako rozgrzewka, mieli swoją pozycję i byli znani, ludzie przychodzili także na nich.

Noo :o) ja też się tu czasem czegoś dowiadywałem. To prawda, że Litza się znowu trzyma blisko Acidów?
Marcos

PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 8:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do Litzy, to nie wiem jak to jest, ale z tego wywiadu wynika, że raczej jest blisko :-] Zagrał z nimi kilka koncertów.
Marcos

PostWysłany: Nie Maj 30, 2010 12:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wracając do tras i Quo Vadis, to publicznie odwołuje to co na ten temat napisałem - w ostatni piątek, 28 maja 2010 Quo Vadis nawiedziło moje miasto i dali ZAJEBISTY koncert, który rozwalił wszystkich, niestety niezbyt licznie, zgromadzonych fanów.
Teraz pozostało jedynie z niecierpliwością czekać na premierę nowej płyty - Infernal Chaos - która nastąpi już 19 czerwca, a wcześniej na premierę jednego z kawałków - 1 czerwca na stronie Quo Vadis :-]
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Monstrum » Forum » Płyty Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: